Achtervoetklachten2020-01-02T14:51:00+00:00

Achtervoetklachten

Inversietrauma2020-01-02T14:48:42+00:00

Bijna iedereen gaat wel eens “door zijn enkel”. Wanneer dit gebeurt en je voet klapt naar binnen,  komen de enkelbanden maximaal op rek. de enkelbanden voorkomen in de meeste gevallen dat de enkel helemaal dubbel klapt. Wanneer de krachten groter zijn dan de enkelbanden kunnen verdragen, kunnen ze geheel of gedeeltelijk afscheuren.

Symptomen:

Pijn en zwelling aan de buitenkant van de enkel zijn het directe gevolg. Men kan meestal nog wel op de voet staan, maar lopen is pijnlijk. Een eventuele bloeduitstorting wordt pas na een aantal dagen zichtbaar. Gevoel van instabiliteit in de enkel.

Sinus tarsi syndroom2020-01-02T14:48:22+00:00

De sinus tarsi is een soort tunnel die in de voet tussen de voetwortelbeentjes loopt. Deze tunnel loopt begint net voor de enkelknobbel en loopt dan schuin naar binnen toe. Bij het syndroom zijn de weefsel in en/of rondom deze tunnel aangedaan.

Symptomen:

Pijn aan de buitenzijde van de enkel. Deze pijn voelt dof, stekend of brandend aan. Wanneer de voet zwaarder belast word nemen deze klachten toe. Soms kan de enkel stijver en instabieler aanvoelen.

Slijmbeursontsteking bij de hiel2020-01-02T14:48:00+00:00

Bij de hiel bevinden zich 2 slijmbeurzen. Een diepe slijmbeurs tussen het hielbeen en de achillespees en een oppervlakkige slijmbeurs tussen de huid en de achillespees. Deze zorgen ervoor dat gewricht soepel kan bewegen.

Symptomen:

Een zachte bult op de hiel, deze is rood en pijnlijk. En pijn na een dag werken of sporten, of wanneer u gaat lopen nadat u een tijd hebt gezeten.

Achillespeesontsteking2020-01-02T14:47:34+00:00

De achillespees is de grootste pees van het menselijk lichaam. De pees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. Een ontsteking van de achillespees kan op veel manieren ontstaan. Meestal is er sprake van een langer durende of steeds herhaalde overbelasting van de pees. Hij raakt geïrriteerd en dit leidt tot een ontsteking.

Symptomen:

Stijfheid en pijn die minder worden als de pees is opgewarmd. Ongeveer zes centimeter boven de plek waar de achillespees met het hielbeen verbonden is, is de pees (vooral ’s morgens) gevoelig.

Haglundse exostose2020-01-02T14:47:09+00:00

Haglundse exostose is een botuitsteeksel (exostose) aan de achterzijde van het hielbeen.

Symptomen:

De Haglundse exostose zorgt voor een pijnlijke, harde zwelling aan de achterkant van het hielbeen. Deze zwelling zit meestal aan de buitenzijde van de aanhechting van de achillespees. Als ook de slijmbeurs ontstoken is, kan de zwelling groter worden en ontstaat er ook roodheid van de huid. Druk van buitenaf op de zwelling, zoals het dragen van strakke schoenen met een harde rand bij de hiel, kunnen de klachten verergeren.

Ziekte van Ledderhose2020-01-02T14:46:51+00:00

De ziekte van Ledderhose is een onschuldige aandoening en valt onder de categorie ‘weke delen reuma’. Het is een pijnloze verschrompeling van het bindweefsel van een peesplaat aan de onderzijde van de voet. Het is te herkennen door de kleine bultvormingen onder de voet. Doordat deze aan de onderzijde van de voet aanwezig is, kan dit tijdens het staan en lopen leiden tot pijnklachten.

Symptomen

De ziekte van Ledderhose kan in principe geheel klachtenvrij verlopen. De bultvorming onder de voet is normaal gesproken pijnloos. Echter bij een afwijkende voetstand kan de peesplaat waar de bindweefselknobbels zich in bevinden overbelast raken. Door de aanwezigheid van Ledderhose zal het peesblad verkorten. Bij een afwikkeling waarbij de voet teveel naar binnen zakt wordt de rek op de peesvezels rondom de knobbels groter. Dit veroorzaakt dan mogelijk wel pijnklachten.
Ook indien de bultvorming groot in omvang is kan dat leiden met ongemak bij staan en lopen en leiden tot gebrek aan ruimte in de schoenen.

Hielspoor/fasciitis plantaris2020-01-02T14:46:34+00:00

Een hielspoor is een uitgroeisel van botweefsel aan het hielbeen in de vorm van een kromme doorn. Een hielspoor bevindt zich vaak daar waar de peesplaat zijn aanhechting heeft op het hielbeen. Dit is met röntgenfoto’s aan te tonen. De pijnplaats bij een hielspoor is vaak echt 1 lokale plek..

Een fasciitis plantaris is een ontsteking van de peesplaat onder de voet. Deze loopt van de hiel en waaiert uit naar de tenen. Het steunt het lengtegewelf van de voet.

Symptomen:

De klachten van een hielspoor/fasciitis plantaris lijken veel op elkaar.
Meestal is er een scherpe pijn bij het staan en een branderig en stijf gevoel vanaf de hiel door de voet heen. Ochtendstijfheid en stijfheid na rust zijn karakteristiek, zoals bij veel peesontstekingen, evenals de startpijn gedurende de eerste meters lopen. Afhankelijk van de ernst zal er ook pijn ervaren worden tijdens het lopen.

Tarsaal tunnel syndroom2020-01-02T14:46:16+00:00

Het tarsaal tunnel syndroom is een beknelling van een zenuw.  De zenuw de nervus tibialis volgt een lange, kronkelige route, vanaf de rug via de achterkant van het been naar de enkel. De zenuw loopt als het ware door een tunnel met enkele pezen en bloedvaten; dit noemen we de tarsaal tunnel. Wanneer de zenuw bekneld raakt, ontstaat de pijn.

Symptomen:

Typische klachten voor dit syndroom zijn een dof gevoel in de voet, steken, tintelingen en branderigheid. Het heffen van de voet en het naar binnen knikken van de enkel veroorzaken ook vaak pijnklachten. De klachten treden vooral ‘s avonds en ‘s nachts op, voornamelijk na lang staan en hardlopen. Terwijl er in de ochtenduren meestal weinig klachten zijn.

Contact opnemen