Middenvoet klachten2020-01-02T14:44:45+00:00

Middenvoetklachten

Platvoet2020-01-02T14:40:33+00:00

Een platvoet (pes planus) is een voet waarbij er geen holte aanwezig is in de voetboog. De voet staat als het ware plat op de grond.

Je hebt een onderscheid tussen een soepele platvoet en een stijve platvoet. Bij een soepele platvoet kan de voetboog niet in stand gehouden worden door te soepele banden, spieren en pezen. Een stijve platvoet wordt veroorzaakt door een aangeboren afwijking. Gewrichten in de voet nemen een afwijkende stand aan en vergroeien daarbij eventueel, of er zijn botten vergroeid in de voet.

Symptomen:

Snel vermoeide voeten, pijnklachten onder het hielbeen, onder de bal van de voet of op de voetrug, onder, binnen, of buiten de enkel, soms ook het kuitbeen, het dijbeen, de heup en de rug. De platvoet hoeft echter niet perse tot klachten te leiden.

Holvoet2020-02-04T11:11:08+00:00

Een holvoet (pes cavus)is een vormafwijking aan de voet.

Bij een normale voet is de voetboog zo’n 1,3 cm hoog. Bij een holvoet is dit meer. Er ontstaat dus een erg hoge wreef en voetboog. Wanneer de voet op de grond staat, is een holte onder de voet te zien. De afwijkende voetstand kan pijnklachten veroorzaken, maar dat hoeft niet altijd. Een holvoet gaat vaak gepaard met gespannen voetzolen, een aangespannen achillespees en tenen die neigen tot klauwstand. Ziekten aan het zenuwstelsel, waardoor de spierfuncties gestoord zijn, kunnen bijvoorbeeld een holvoet veroorzaken. Soms is er sprake van erfelijke aanleg. Vaak is er echter geen oorzaak aan te wijzen en ontstaat de holvoet spontaan.

Symptomen:

Een holvoet is te herkennen aan de hoge wreef. De klachten zijn vaak pijn in de voorvoet, klauwstand tenen, pijnlijke peesplaat en achillespeesklachten.

Overbelasting pees onderbeenspier2020-02-04T11:11:27+00:00

De musculus peroneus brevis hoort tot de spieren aan buiten zijde van het onderbeen. De musculus peroneus brevis heeft zijn oorsprong op 2/3 van het kuitbeen en hecht aan het 5e middenvoetsbeentje. Hij heeft als functie de voet te laten buigen en om de buitenste rand van de voet te laten heffen.

Symptomen:

Pijn bij de aanhechting van de pees van de m.peroneus brevis ter hoogte van de basis van het vijfde middenvoetsbeentje aan de buitenkant van de voet. Soms is er zwelling, roodheid en warmte aanwezig en straalt de pijn uit naar de buitenzijde van de enkel.

Overbelasting voorste scheenbeenspier2020-01-02T14:12:49+00:00

De voorste scheenbeenspier de musculus tibialis anterior is een spier aan de voorkant van het onderbeen loopt en aanhecht bij de voetwortelbeentjes. Deze spier zorgt ervoor dat de voet niet op de grond “klapt” bij het lopen zoals bij een klapvoet. De spier zorgt ervoor dat de voorvoet en de tenen zachtjes de grond raken.

Symptomen:

Pijn bij de aanhechting van de pees ter hoogte van de basis van het eerste middenvoetsbeentje aan de binnenzijde van de voet. Soms is er zwelling, warmte en roodheid aanwezig en straalt de pijn uit naar de wreef. De klachten treden vooral op tijdens en na belasting door lopen, staan of sporten.

Overbelasting achterste scheenbeenspier2020-01-02T14:42:36+00:00

De spier is de meest centraal gelegen spier van alle onderbeenspieren, en ligt in het achterste deel van het onderbeen. De achterste scheenbeenspier speelt een hoofdrol bij handhaven van de stabiliteit van het menselijk been. De achterste scheenbeenspier ontspringt aan de binnenste achterzijde van het scheenbeen en kuitbeen. De pees loopt naar beneden langs de enkel en eindigt in drieën middels de aanhechting aan de voetwortelbeentjes. De medische term is musculus tibialis posterior.

Symptomen:

Pijn bij de aanhechting van de pees ter hoogte van het scheepsvormig botje aan de binnenzijde van de voet. Soms is er zwelling, warmte en roodheid aanwezig en straalt de pijn uit naar de achterzijde van de enkel. Door langer lopen, staan of sporten treed de klacht op.

Contact opnemen