Voet

De voet

De menselijke voet bestaat uit 26 afzonderlijke beenderen, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen waarmee de bijzonder ingewikkelde bewegingen gemaakt worden om te kunnen lopen. De menselijke voet valt te verdelen in drie gebieden:

De voorvoet

De voorvoet word gevormd door de 5 middenvoetsbeenderen en de tenen.

De voorvoet

De tenen bestaan uit veertuin kleine botstukjes. Elke teen bestaat uit drie botstukken. Met uitzondering van de grote teen, deze bestaat uit twee botstukken. Pijn onder de voorvoet komt veel voor en het kan verschillende oorzaken hebben. Veel voorkomende oorzaken zijn,  afwijkende stand van de voet, erfelijke factoren, afwijkend gangpatroon, verkeerde schoenen en overbelasting.  De podotherapeut kan de oorzaak van de pijn in de voorvoet achterhalen en behandelen. Hieronder vindt u een weergave van een aantal veel voorkomende  voorvoetklachten.

Bekijk de klachten

De middenvoet

De middenvoet bestaat uit diverse voetwortelbeentjes.

De middenvoet

Er hechten spieren vanuit het onderbeen aan de voetwortelbeentjes. Pijn aan de middenvoet kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn; overbelasting of druk van buitenaf door bijvoorbeeld een hoge wreef. De podotherapeut kan de oorzaak van de pijn in de middenvoet achterhalen en behandelen. Hieronder vindt u een weergave van een aantal  veel voorkomende middenvoetklachten.

Bekijk de klachten

De achtervoet

De achtervoet bestaat uit het hielbeen (calcaneus) en het sprongbeen (talus).

De achtervoet

De achillespees verbind het onderbeen met de hiel. Daarnaast bevinden zich aan de achterkant van de voet slijmbeurzen. Van de hiel tot aan de voorvoet loopt een peesplaat die de voetboog in stand houdt (de plantaire fascie). Pijn aan de achtervoet kan verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een overbelasting van de achillespees, de plantaire fascie of een irritatie van een slijmbeurs. De podotherapeut kan de oorzaak van de pijn achterhalen en behandelen. Hieronder vindt u een weergave van een aantal veel voorkomende achtervoetklachten.

Bekijk de klachten