Achtervoet Klachten

Heel veel verschillende mensen krijgen in hun leven pijn aan de achtervoet, bijvoorbeeld onder hun hiel of ter hoogte van de achillespees. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben. Bij kinderen heeft deze pijn een soms andere oorzaak dan bij volwassenen, vaak hangen achtervoet klachten samen met overbelasting en/of een verkeerde voetstand.
Contact

Klachten in de achtervoet

Achillespeesontsteking

De achillespees is de grootste pees van het menselijk lichaam. De pees verbindt de kuitspieren met het hielbeen. Een ontsteking van de achillespees kan op veel manieren ontstaan. Meestal is er sprake van een langdurige of steeds herhaalde overbelasting van de pees. De pees raakt geïrriteerd en dit kan leiden tot een ontsteking. De pees kan dikker en pijnlijk aanvoelen en soms zelfs warmer. Meestal is de meest pijnlijke plek ongeveer 6 centimeter boven waar de pees aanhecht op het hielbeen. Een combinatie van goede steunzolen, adviezen van de podotherapeut en gerichte oefeningen zorgen ervoor dat de pijn verminderd.

Ziekte van Ledderhose

De ziekte van Ledderhose is een onschuldige aandoening en valt onder de categorie ‘weke delen reuma’. Het is een pijnloze verschrompeling van het bindweefsel van de peesplaat aan de onderzijde van de voet. Deze aandoening is te herkennen aan kleine knobbeltjes onder de voet. Doordat de knobbeltjes aan de onderzijde van de voet aanwezig zijn, kan dit tijdens het staan en lopen leiden tot pijnklachten. Vaak gaat deze aandoening gepaard met knobbelvorming aan de binnenzijde van de handen. Ook komt deze aandoening vaker voor in de familie. Een op maat gemaakte steunzool kan helpen om lokaal deze knobbels ‘vrij ’te leggen of te ontlasten zodat deze minder pijn doen.

Hielspoor/fasciitis plantaris

Pijn aan de onderzijde van de hiel wordt meestal hielspoor genoemd. Een hielspoor is een uitgroeisel van botweefsel aan het hielbeen in de vorm van een haakje. Een hielspoor bevindt zich vaak daar waar de peesplaat zijn aanhechting heeft op het hielbeen. Dit haakje is op een röntgenfoto’s te zien. Een fasciitis plantaris is een ontsteking van dezelfde peesplaat onder de voet. Deze loopt van de hiel en waaiert uit naar de tenen. Het steunt het lengtegewelf van de voet. De klachten van een hielspoor/fasciitis plantaris lijken veel op elkaar.Meestal ontstaat een scherpe pijn bij het opstaan onder de hiel en een branderig en stijf gevoel vanaf de hiel door de voet heen. Vooral in de ochtend en na rust treed deze pijn op. Daarna zijn de eerste meters lopen ook pijnlijk. De pijn neemt daarna meestal af. Afhankelijk van de ernst van de klacht zal ook pijn worden gevoeld tijdens langer lopen.

Benieuwd hoe wij kunnen helpen?

Neem contact met ons op