Voorvoet klachten2020-01-02T14:01:43+00:00

Voorvoetklachten

Jicht in de grote teen2020-01-02T13:53:39+00:00

Jicht is een reumatische aandoening waarbij urinezuurkristallen neerslaan in de gewrichten. De aandoening komt voornamelijk voor bij mannen boven de 40 jaar. Het neerslaan van de urinezuurkristallen kan leiden tot plotselinge aanvallen van gewrichtsontstekingen. Het grote teengewricht is een veel voorkomende plaats van jicht.

Symptomen:

Een zeer pijnlijk, dik, warm en stijf grote teengewricht. De huid wordt rood en strak gespannen.  De druk van een laken kan nog teveel zijn. Soms zie je ook witte doorschijnende knobbeltjes op en om het gewricht

Marsfractuur2020-01-02T13:51:57+00:00

Een marsfractuur is een gebroken middenvoetsbeentje. Het is een breuk die ontstaat doordat er continu druk staat op dezelfde plek in de voet. Dit noemen we ook wel een ‘stressfractuur’. De klacht draagt de naam ‘marsfractuur’, omdat de klacht vaak veroorzaakt wordt door veel te lopen (en te ‘marcheren’).

Symptomen:

Pijn in de middenvoet die plotseling is ontstaan tijdens het lopen. De klachten worden erger bij veel lopen en staan. Het helpt vaker om een stevige schoen te dragen. Het is vaak pas na 6 weken te zien op een röntgenfoto, zeker als het een klein scheurtje is van het middenvoetsbeentje.

Sesamoiditis2020-01-02T13:52:02+00:00

Sesamoiditis is een verzamelnaam voor pijn die u heeft ter hoogte van de sesambeentjes en is een vorm van peesontsteking. De sesambeentjes zijn twee kleine botjes die onder het gewricht van uw grote teen vastzitten aan de lange buigpees van de grote teen. Deze sesambeentjes stabiliseren de pees van de grote teen. Ze helpen bij het dragen van het lichaamsgewicht en tillen de botten van de grote teen op.

Symptomen:

Pijn ter hoogte van de bal van de voet onder de grote teen. Soms is het een geleidelijke pijn maar het kan ook een directe pijn zijn bij een breuk. Strekken en buigen van de grote teen doet pijn, soms zit er een zwelling en/of een blauwe plek.

Likdoorns/eksterogen2020-01-02T13:52:06+00:00

Een likdoorn wordt ook wel een eksteroog genoemd. Het is een pijnlijke eeltplek die meestal aan de voet zit. Een likdoorn ontstaat wanneer er op een klein gedeelte van de voet extra hoge druk plaatsvindt. Het eelt wordt op die plaats naar binnen gedrukt en er ontstaat een soort doorn.

Symptomen:

Een likdoorn is te herkennen aan een kleine en ronde verkleuring en maximaal enkele millimeters groot. In het midden is vaak wat weefsel weg te krabben. Indien u een likdoorn heeft kunnen er verschillende klachten ontstaan: pijn in de teen, jeuk aan de tenen en een andere manier van lopen.

Artrose MTP-1 gewricht2020-01-02T13:52:11+00:00

Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in kwaliteit achteruit is gegaan. Het kraakbeen is dunner en zachter geworden. Het leidt vaker tot een bewegingsbeperking in het grote teen gewricht. Ook is het mogelijk dat de grote teen scheef gaat staan, ook wel hallux (abducto) valgus genoemd. Artrose is een proces dat langzaam verloopt en langzaam erger zal worden.

Symptomen:

Een stekende en zeurende pijn ter hoogte van het gewricht. De pijn treedt met name op tijdens het lopen en buigen van de teen is pijnlijk. Ook kunnen de klachten gepaard gaan met een knobbel ter hoogte van het grote teengewricht. Deze knobbel kan rood en warm zijn.

Kalknagel/schimmelnagel2020-01-02T13:49:53+00:00

Schimmelnagels, ook wel kalknagels genoemd, zijn teen- of vingernagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Je hebt dan een schimmelinfectie in je nagel. Schimmels zijn bij iedereen op de huid en onder de nagelranden aanwezig. Pas als de schimmel je huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, heb je een infectie.

Symptomen:

Een schimmelnagel is aan het begin geelwit van kleur. Als je de schimmelnagel niet behandeld zal deze later geel/bruin verkleuren. Ook wordt je nagel brokkelig, dik en bobbelig. In een later stadium kan je nagel zelfs helemaal of gedeeltelijk loslaten. Dit is niet alleen hinderlijk, maar het kan ook veel pijn doen.

Ingegroeide teennagel2020-01-02T13:49:53+00:00

Bij een ingegroeide teennagel (unguis incarnatus) is deze verbogen, en groeit de nagel in de huid, vooral aan de zijkanten van de teennagels. Dit  veroorzaakt drukpijn en soms eeltvorming en kan de huid irriteren. De huid kan zelfs ontstoken raken.

Als de teennagel daadwerkelijk in de huid groeit kan hij de huid beschadigen, waardoor bacteriën de wond kunnen binnendringen en infecteren. Meestal treedt het probleem op aan de grote teen. Bij jongeren komt het relatief vaker voor, waarschijnlijk doordat zij nog dunnere teennagels hebben.

Symptomen:

Het belangrijkste symptoom is dat de teennagel is ingegroeid in de huid rondom de teen. Dat kan pijn of irritatie opleveren. Zeker als dit een open wond oplevert kan het soms zelfs ontstekingen tot gevolg hebben.

Hamertenen/Klauwtenen2020-02-04T11:12:12+00:00

Een hamerteen is een standsafwijking van de tenen. Het treedt op bij de middelste tenen, dus niet bij de grote en kleine teen. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor een kromming van de teen optreedt, de zogenaamde hamer-vorm.

Bij klauwtenen is naast dit probleem ook het gewricht tussen het middenvoetsbeentje en het eerste kootje gebogen, wat resulteert in een nog meer afwijkende stand.

Door deze afwijking treedt vaak overvloedige eeltvorming op. Uiteindelijk kan deze blessure helaas ook erg pijnlijk zijn. Door de afwijking van de tenen kunnen vervolgens ook weer andere voetklachten of wondjes ontstaan.

Symptomen:

Klachten treden op bij de 2e, 3e of 4e teen, niet bij de grote of kleine teen. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje van de teen is gebogen, waardoor een kromming van de teen optreedt, en de teen hamer-vormig vergroeid. Het gewricht voelt pijnlijk aan. De teen is stijf en minder beweeglijk dan zou moeten. Het bewegen is ook extra vaak pijnlijk. In ernstige gevallen wordt het lopen moeilijk. Door de ongewone stand van de tenen treedt vaak als extra complicatie een likdoorn of eksteroog op.

Mortonse neuralgie2020-01-02T13:49:53+00:00

Een mortonse neuroom is een beknelde zenuw meestal tussen het kopje van de middenvoetsbeentjes 3 en 4. Te smalle schoenen kunnen een oorzaak zijn, maar ook een holvoet, platvoet of doorgezakte voorvoet kan ervoor zorgen dat de zenuw bekneld raakt.

Symptomen:

Een branderige of stekende pijn in het midden onder de voorvoet, vaak in combinatie met een doof gevoel en/of tintelingen. De klachten kunnen uitstralen naar de tenen en verergeren tijdens het lopen en nemen af in rust.

Hallux valgus2020-01-02T13:49:54+00:00

Bij een hallux valgus  is er sprake van een scheefstand van de grote teen in de richting van de andere tenen. Het middenvoetsbeentje dat zich net voor de grote teen bevindt, staat juist de andere kant op gedraaid. Hierdoor ontstaat er een ‘knobbel’ aan de buitenkant van de grote teen (bunion). Door de extra botvorming en scheefstand van de grote teen kan de beweging van de grote teen beperkt worden en ontstaan er klachten.

Symptomen:

Likdoorns en eeltvorming op de grote teen of tussen de tenen, hamerteenstand van de tweede teen. Pijnscheuten in het gewricht bij het afwikkelen van de voet. Moeite met het dragen van schoenen. Vaak is de knobbel, rood, verdikt en voelt pijnlijk aan tijdens het lopen.

Capsulitis voorvoet2020-01-02T13:56:08+00:00

Capsulitis in de voorvoet is een ontsteking van het gewrichtskapsel van de MTP-gewrichten. MTP-gewrichten zijn de gewrichten die de middenvoetsbeentjes met de tenen verbinden. Elk van de MTP-gewrichten is omgeven door een stevig kapsel wat de botten bij elkaar houdt. Bij capsulitis in de voorvoet is er sprake van een overbelasting van het kapsel wat pijn veroorzaakt.

Symptomen:

Capsulitis in de voorvoet uit zich in een stekende of brandende pijn aan de onderkant van de voorvoet of bal van de voet. De pijn wordt erger bij belasting en wordt vooral gevoeld tijdens het afwikkelen van de voet. Soms zijn er verschijnselen als roodheid, warmte en zwelling aanwezig.

Behandeling:

Na het onderzoek maakt uw podotherapeut een behandelplan op maat en wordt er met u besproken  welke behandelmethode er toegepast wordt.

Contact opnemen